Roadracing

By Date: 2014/12/29 in Motorcykel

Med roadracing menar man hastighetstävlingar som går på asfalterade banor, i denna kategori används både specialbyggda och standardmotorcyklar, och beroende på vilken klass man tävlar i måste motorcykeln vara av en viss storlek och får vara trimmad till en viss grad.

2995809-marquez-and-rodriguez-pilot-of-moto2

De första världsmästerskapen i roadracing arrangerades 1949 av FIM, det internationella motorcykelförbundet, då hade man fem olika klasser: 500 cc, 350 cc, 250 cc, 125 cc och sidovagn. Sedan 2012 har man klasserna: MotoGP, Moto2 och Moto3. MotoGP är motorcyklarnas motsvarighet till bilsportens Formel 1, det är den högst rankade serien inom roadracing. Fram till 1973 gavs det bara ut världsmästerskapsstatus till Grand Prix-klassen, men numera ges det även ut till Superbike, Supersport och Endurance.

Världsmästerskapen i roadracing har, precis som i många andra sporter, längre varit en favorit att spela på, och på många sajter brukar det finnas alternativ att spela både på MotoGP, Superbike och liknande mästerskapsserier.

I just Sverige hade man en välkänd roadracetävling kallad Hedemora TT (Tourist Trophy), den hade sin storhetstid på 1950-talet och kördes på avstängda landsvägar. Som mest var det över 100,000 personer som kom för att se på tävlingen, samma år som loppet uppnådde VM-status lades det dock ned, men sedan 1998 kör man en uppvisningsversion av Hedemora TT, och som en liten nick till sportens historia körs med veteranmotorcyklar.

Det finns ett flertal klasser inom roadracing i Sverige:

  • Juniorcup
  • Rookie 600 cup
  • Rookie 1000 cup
  • Honda 100
  • 250R/moto3
  • Speestercup
  • Superstock
  • Superbike

Man har även en klass kallad classicracing där man endast använder äldre motorcyklar.

För att börja tävla i roadracing i Sverige måste man först genomgå en kurs för att få sin licens, detta bevisar att föraren har både de praktiska och teoretiska kunskaperna som krävs för att tävla. Licensen inkluderar en försäkring, denna kan dock kompletteras med en mer omfattande försäkring mot en kostnad.