Suzuki

By Date: 2014/12/29 in Motorcykel

Suzuki grundades 1909, och innan de började göra motorcyklar och bilar tillverkade de vävstolar och hjälpmotorer för trampcyklar.

9566224-samara-russia-august-30-2014-suzuki-dealership-sign-against-blue-sky-suzuki-motor-corporation-is-a-japanese-multinational-corporation

Suzuki blev under 60- och 70-talen kända för sina tvåtaktare och trots att motorcyklar med fyrtaktsmotorer hade börjat bli de mest populära under sena 70-talet, fortsatte Suzuki att producera tvåtaktare väl in på 80-talet. Deras tvåtaktare fick ett mycket gott rykte då de ansågs mer tillförlitliga än sina konkurrenters. Idag är Suzukis tvåtaktare mycket eftertraktade av samlare.

Under tidigt 70-tal var det även väldigt populärt med den så kallade wankelmotorn, döpt efter dess skapare Felix Wankel. Det typiska för wankelmotorn var liten volym, höga varv, mjuk gång och hög bränsleförbrukning. Av alla motorcykelfabriker var Suzuki den som satsade mest på modeller med wankelmotorer. Trots ett gott mottagande blev modellen en flopp rent försäljningsmässigt och lades till slut ned.

Suzukis första fyrtaktare var modellen GS750, den kom ut 1976. Under åren som kom förbättrade Suzuki sina fyrtaktsmotorer och 1979 kom GSX1100E, den hade både god bränsleekonomi och hög prestanda och blev en stor succé. Den var till och med den mest sålda modellen i Sverige bland superbikes under ett par år på 80-talet.

Suzuki har inte sett stora framgångar i MotoGP sedan man gick över till fyrtaktsmotorer, men de har dock gått bättre för dem i Superbike.